رویکرد مدارس هوشمند، جامع و تلفیقی است که هم از مدل آموزشی مدارس هوشمند پیروی می کند و هم دانشآموزان به شکل پویا در کلاس باید همکاری داشته باشد. لازم به ذکر است مدارس هوشمند یک محیط به منظور مشارکت و رقابت است. در مدارس هوشمند، دبیر قسمت های آموزشی و تمرینات را طوری برنامه ریزی می کند که روحیه همکاری و تعامل میان دانشآموزان افزایش یابد. به عبارت دیگر در مدارس هوشمند بخش هایی ایجاد شده که موجب ایجاد کنجکاوی در دانشآموزان می شود و همین مورد سبب مشارکت دانش آموز در کلاس درس می شود. در این مدارس دانشآموزان، معلمان و مدیران در محیط مدرسه به شکل متناسب باهم همکاری می نمایند و موجب میگردد کلیه نیازهای آموزشی دانش آموزان برطرف گردد. در کلیه کشورها برای مدارس هوشمند قوانینی عنوان گردیده است که شامل موارد زیر می شود.
مدارسی که از این پنج خصوصیت برخوردار هستند، مدارش هوشمند نامیده می شوند. در واقع، مدارس عادی برای پیوستن به مدارس هوشمند باید از این پنج ویژگی برخوردار باشند. اهداف مدرسه هوشمند طوری عنوان شده که با اهداف سازمان آموزش و پرورش همسو و هم جهت و در راستای اهداف مدارس هوشمند در آینده است. این مورد سبب می گردد به اهداف آموزش و پرورش آسان تر دست یابند.
هم اکنون این سوال به وجود می آید که آیا مدارس ما به اهدافشان از هوشمند سازی مدارس رسیده اند؟
هم اکنون برنامهریزان و کارکنان آموزش و پرورش با بکارگیری مدارس از فناوری ارتباطات و اطلاعات (ICT) مواجه هستند. این افراد برای انجام برنامه هوشمند کردن مدارس در کمترین زمان تنها مدارس را به فناوریهای رایانهای مجهز کردند. هم اکنون این موضوع وجود دارد که در ساختار آموزشی ایران تنها به تجهیز مدارس به امکانات سخت افزاری بسنده شده و به همین علت تغییرات چشمگیری در کارکرد، ساختار و فرآیند آموزشی دیده نمی شود. این مورد از مزایای بسیاری از جمله آموزش دانشآموزانِ پژوهشمحور، تعلیم چند وجهی دانشآموزان، توسعه توانمندی های فردی و تعلیم اشخاص فهیم و آشنا به فناوری برخوردار است. مشخص است که نمی توان به تمامی این مزایا فقط با استفاده از تجهیزات سختافزاری مدارس و بدون هیچ پیشنیازی دست یافت. در واقع مدرسه هوشمند با مدرسه مجازی متفاوت می باشد. در مدارس هوشمند کارکرد اجتماعی مدرسه وجود دارد اما در مدرسه مجازی، نیاز به حضور فیزیکی و پویای دانش آموز در مدرسه می باشد. زیرا آموزش در مدرسه هوشمند به شکل گذشته نیست و به شکل معنادار و اکتشافی می باشد.
برای رسیدن به مدارس هوشمند جامع و کامل نیاز است از ۲ دوره یا ۲ عصر از هوشمندسازی (مدارس چند رسانهای و مدیریت هوشمند) عبور کرد.