راجع به این موضوع که در مدارس ایران چه زبان هایی آموزش داده میشوند بایستی گفت که، به تبع اجرای سند تحول بنیادین مطابق با مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش، مدارس این امکان را دارند تا به اضافه تدریس زبان انگلیسی، برای تدریس زبانهایی از قبیل زبان عربی، فرانسه، آلمانی، ایتالیایی، روسی، اسپانیایی و چینی نیز دست بکار شوند و در این حوزه خبرنگاری جهان صنعت منتشر کرد که: تدریس زبانهای خارجی به غیر از انگلیسی در مدرسه مدتی است که باب گشته و طی آن چالش هایی هم در خصوص این موضوع در مدارس بوجود آمده است که حاشیه های بخصوص خود را دارد. سازمان آموزشوپرورش این وظیفه را بعهده دارد که با اولویت قرار دادن اجرای کلاس های حضوری، در جاهایی که امکان برگزاری کلاسهای حضوری زبانهای غیرانگلیسی نیست، از روش هایی مثل برگزاری آموزشهای حضوری یا ترکیبی، مقدمات لازم را برای تدریس زبانهای خارجی غیر از انگلیسی برای دانش آموزان در مدرسه فراهم نماید و زبان های پیشنهادی عبارتند از زبان های عربی، چینی، روسی و آلمانی و... که چنانچه این مصوبه و تصمیم اجرایی شود میتوانیم پیشرفت چشمگیری را در حوزه آموزش دانش آموزان در کشور داشته باشیم.
از آنجایی که تاکید سند تحول بنیادین به تدریس زبان خارجی انتخابی میباشد در حقیقت انتخاب یک زبان خارجی الزامی است لیکن این زبان بایستی انتخابی باشد و اینکه عناوین زبان خارجی قابلیت تغییر را دارد. قبل تر به این صورت بود که زبان انگلیسی، فرانسه، آلمانی و ایتالیایی به لیست آموزش زبان خارجی مدارس اضافه شده بود و در حال حاضر زبان های عربی و چینی زبان هایی میباشند که به لیست زبان های خارجی مدرسه اضافه گشته اند.
همانطور که قطعا شنیده اید از نظر زبان شناسان نیز «زبان چینی» زبان بسیار سختی نسبت به سایر زبان های خارجی میباشد که حتی خود چینی ها هم از اینکه بر این زبان کاملا مسلط باشند غیر ممکن میباشد چرا که زبان چینی حدود 100 هزار کاراکتر داشته که خود چینی های آنجا هم با آن آشنا نمیباشند و اغلب از هزار کاراکتر آن در روز استفاده می نمنایند و نکته دیگر این است که زبان آکادمیک چینی با محلی آن بسیار فرق دارد که تحصیلکرده ها از زبان محلی آن چیزی متوجه نمیشوند. در صورتی که بخواهیم واضح تر بگوییم این است که زبان چینی به طور کامل یک نقاشی میباشد که در طی زمان به خط تبدیل شده که بدین خاطر است به زبان چینی زبان چرا که زبان چینی اصلی ترین شاخصه که همان حروف الفبا بوده را ندارد که به همین دلیل توصیه میشود که تنها در چین به این زبان صحبت نمایید. حال با این سختی ها و پیچیدگی های زبان چینی سوالی که مطرح میشود این است آیا تدریس و آموزش زبان چینی در مدارس کاری عاقلانه میباشد یا خیر که بایستی منتظر ماند و نظر مسئولین را در این خصوص دانست چرا که یادگیری هر زبانی ولو اینکه کاربرد کمی در کشور داشته باشد مثل زبان چینی یک پیشرفت برای دانش آموز و یک مزیت و امتیاز برای مدرسه به حساب می آید و این مصوبه به این صورت است که توصیه کرده زبان های روسی و آلمانی و ایتالیایی و عربی را کنار زبان انگلیسی در مدارس به دانش آموزان آموزش داد.
در برخی مدارس غیر انتفاعی برتر که شهریه های بالایی هم دارند یک یا دو زبان علاوه بر انگلیسی تدریس می شود. برخی مدارس برتر منطقه 1 و 2 تهران اینگونه هستند و این انتخاب را بر عهده خود والدین می گذارند. مثلا اولیا می توانند از بین زبان آلمانی و زبان فرانسه یکی را انتخاب کنند تا فرزندشان آن را فرا بگیرد. این گونه مدارس بلا استثنا از نرم افزار های حرفه ای آموزش زبان استفاده می کنند. در کل نرم افزار مدرسه کار کنترل این چند زبانی دانش آموزان را به عهده دارد.